Alergia la proteinele din laptele de vacă

Alergia la proteinele din laptele de vacă reprezintă o alergie alimentară, destul de frecvent întâlnită în practica pediatrică, ce urmează îndeaproape alergia la ou, arahide și peste. Apare mai frecvent la copiii cu istoric personal sau familial de alergii și are incidență egală la fete și băieți. Aceasta se poate manifesta prin reacții alergice severe de tipul șocului anafilactic sau prin reacții alergice digestive, cutanate sau respiratorii. Manifestările digestive sunt frecvent întâlnite, iar între acestea putem aminti diareea cu sau fără striuri de sânge și vărsăturile, uneori putând apărea constipație, balonare sau sindroame de malabsorbție. Manifestările cutanate sunt reprezentate de eczema sau dermatita atopică, iar cele respiratorii de tipul rinită, tuse cronică, chiar astm bronșic, frecvent asociat cu dermatita atopică.

Tratamentul alergiei la proteinele din laptele de vacă este reprezentat de excluderea produselor din lapte, iar în cazul sugarilor și copiilor mici acestea sunt înlocuite cu produse special adaptate ce conțin proteine fragmentate sau aminoacizi. Această alergie are de regulă o evoluție de 1-2 ani cu dispariția simptomelor după vârsta de 3 ani. Deși alergia se produce de cele mai multe ori la produsele lactate de vacă nu este recomandată înlocuirea lor cu cele de capră, oaie și nici chiar de soia, deoarece se va produce reacție încrucișată la proteinele din acest nou lapte, chiar și la proteinele din soia.

Este esențial diagnosticul corect al alergiei la proteinele laptelui de vacă, o dietă adecvată ulterior, precum și urmărirea atentă de către un pediatru în vederea reintroducerii lactatelor în alimentație.

Dr. Alina ANTOHE

Medic pediatru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

Consultant nutriție pediatrică „Med Consult&Care”

 

sursa foto: www.treasureoffood.com