NUMĂRUL DE MESE RECOMANDATE ÎN FIECARE ETAPĂ A DIVERSIFICĂRII

Dacă în primele luni de viață sugarul, fiind alăptat, va primi alimentație „la cerere”, adică ori de câte ori îi este foame, pe măsură ce acesta crește ar trebui să aibă mese regulate, precum și porții adecvate vârstei.

Între 6-9 luni, sugarul poate fi alimentat natural în continuare, însă laptele matern nu mai aduce nutrienți suficienți și aport caloric pentru o dezvoltare optimă, astfel este începută diversificarea. La această vârsta copilul va primi 3 mese de lapte, fie lapte matern, fie formula de continuare, și 2 mese de alimente, toate mesele fiind primite în timpul zilei. Cele 3 mese de lapte, fiecare a 180 ml, vor avea un aport caloric zilnic de 400 kcal, iar alimentația complementară, fiecare masă a 125-150 ml, va aduce 200 kcal zilnic.

În etapa imediat următoare, 6-9 luni, numărul meselor de lapte va scădea în favoarea alimentelor complementare, astfel sugarul va primi 2 mese de lapte, fie lapte matern, fie formula de continuare și 3 mese de alimente. Cele 2 mese de lapte, a câte 210-240 ml, îi vor aduce tot 400 kcal zilnic, în timp ce aportul caloric va crește pe baza celor 3 mese de alimente, fiecare a 150-180ml, aducând zilnic 300 kcal.

După vârsta de 1 an, aportul de lapte va scădea, limitându-se la 1-2 mese, 200-400 ml/zi, asigurând un aport caloric de 350 kcal/zi, în timp ce restul meselor vor aduce 550 kcal zilnic prin intermediul alimentelor repartizate în 3-4 mese.

După vârsta de 2 ani, copilul va consuma alimente la fel ca și ceilalți membri ai familiei, respectând două aspecte importante: în primul rând orânduirea în 5 mese zilnice, 3 mese principale și 2 gustări, iar în al 2-lea rând, consumarea alimentelor conform piramidei alimentare, astfel: 6-8 porții/zi cereale (o porție fiind reprezentată de o felie de pâine, un biscuite, ½ cană cereale fierte (orez, paste, porumb, etc), ½ cană cereale pentru mic dejun), 3-4 porții/zi legume și 2-3 portii/zi fructe (o porție fiind reprezentată de un cartof, ½ cană vegetale crude sau fierte, 1 cană legume cu frunze, ¾ cană suc legume/fructe, 1 fruct potrivit, ½ cană fructe mici, 1 felie pepene), 2-3 porții lactate și 2-3 porții carne slabă sau ou (porția fiind reprezentată de 1 cană lapte, 50g brânză, 1 iaurt de 150ml, ½ cană de brânză de vaci, 75–>100g carne, 1 ou, 100–>200g pește) și limitarea consumului de grăsimi și dulciuri.

Dr. Alina ANTOHE

Medic pediatru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

Consultant nutriție pediatrică „Med Consult&Care”

Bibliografie:
1. Nelson Textbook of Pediatrics – ed 18, Robert M. Kliegman, MD, Richard E. Behrman, MD, Hal B. Jenson, MD, Bonita F. Stanton, MD
2. Infant and young child feeding – World Health Organisation 2009
3. WHO – The optimal duration of exclusive breastfeeding: report of an expert consultation. Geneva, World Health Organization, 2001
4. PAHO/WHO. Guiding principles for complementary feeding of the breastfed child. Washington DC, Pan American Health Organization/World Health Organization, 2002
5. Ghid pentru alimentatia sanatoasa 2006 – Societatea de Nutritie din Romania – Mariana Graur, Bogdan Mihai, Gina Botnariu, Raluca Popescu, Cristina Lăcătuşu, Laura Mihalache, Valentina Răcaru, Mihaela Ciocan, Alina Colisnic, Alina Popa, Sirona Lupu, Laura